De Sint-Godelieve abdij

In het kort

“Een onderzoek naar de haalbaarheid en het ontwikkelen van een concept voor de moestuin in de Sint-Godelieve abdij: hoe kan dit met respect voor tradities, innovatieve landbouw en ontmoeting gerealiseerd worden?”

De Sint-Godelieve adbij is een erfgoedparel die wordt herbestemd. Toerisme Vlaanderen fungeert als initiatiefnemer en ziet deze casus als een pilootproject voor de herbestemming van erfgoed in Vlaanderen. In de toekomst zal er name- lijk héél wat kerkelijk erfgoed komen leeg te staan. Het Brugs Food Lab werd aan boord gehaald om de herbestemming van de bloemen-, kruiden- en moestuin- tuin die bij de abdij hoort mee richting te geven. Stad Brugge voorziet middelen om een onderzoek naar de haalbaarheid en het ontwikkelen van een concept voor de bloemen- , kruiden-, en moestuin te financieren.

Met steun van Stad Brugge

Partners

Update 1 (01/03/2022)

Aan de krachtlijnen: de link verleden-heden-toekomst, een sociale functie, innovatie, duurzaam- heid en ondernemersschap, werd telkens iemand met vakkennis gekoppeld. Met deze groep werd een concept voor de moestuin uitgewerkt tijdens vijf sessies.

De experten: Karine Debatselier (Dienst Klimaat), Annelies Demyttenaere (Viro), Ellen Vandenbulcke (De Republiek), Kristof Van Stichelen (Vlaco vzw), Linde De- heegher (Toerisme Vlaanderen), Tijs Verbeke (MaM – Howest). Trajectbegeleiders: Kristof Lataire (Toerisme Vlaanderen) en Lander Hoornaert (Brugs Food Lab).

Updates

In de media

Reportage Focus (dinsdag 24 mei 2022)

Update 2 (24/05/2022)

Het concept is klaar. Waar gedurende al die jaren de kennis, de pracht, de planten, de ervaring, de recepten stuk voor stuk binnen de muren van de abdij werden gebracht en daar ook bleven, maken we nu net een omgekeerde beweging. Bezoekers van de tuin nemen een deeltje van de abdij mee naar buiten. We planten als het ware een zaadje, letterlijk en figuurlijk. Een zaadje dat bezoekers kunnen meenemen en verspreiden. We delen dit unieke verhaal over de hele wereld. Op die manier conserveren we het verleden en gaan we het belang, de mogelijkheid hiervan gaan uitdragen in het heden. Als startpunt voor dit concept plaggen we enkele stukken tuin op zoek naar ‘unieke en eeuwenoude zaden’ die er verstopt liggen. Helaas is het resultaat minder uniek, er groeien geen unieke en/of eeuwenoude planten.

Update 3 (1/01/2023)

De community speel een belangrijk rol binnen het uitgewerkte concept. Toen de stukjes grond werden geplagd werden er enkele buurtbewoners betrokken voor het wateren van de percelen. Na het uitwerken van het concept wordt er samen met Annelies (Viro vzw) een community-project in gang gestoken. In het voorjaar van 2023 komen er interessant mensen op bezoek om de buurtbewoners te inspireren.