

Heerlijk eten uit de stadsmoestuin
Stel je een stad voor waar kruiden langs gevels groeien, bessenstruiken het straatbeeld kleuren en appelbomen tegen muren leunen. Waar boeren en ambachtelijke producenten dichtbij de stad voedsel telen en verwerken. Waar je brood van lokaal graan en seizoensgroenten recht van het veld eet. Dit is stadslandbouw: een kleine afstand van grond tot bord en een sterke lokale economie.
Tijdens (H)eerlijk Brugge op 24 & 25 mei beleef je de stad als moestuin van dichtbij. Pik tijdens dit gezellig familiefestival een inspirerende workshop, demo of talk mee. Proef lokale, seizoensgebonden smaken op het marktplein en tijdens de lunch, het diner of de brunch.
(H)eerlijk Brugge is een initiatief van Stad Brugge, ondersteund door het Brugs Food Lab en De Republiek.

Oogst de stad!

Zaterdag 24 mei
10u00 - 1u00
De Republiek
pop-up bar
Al vanaf 16 mei tovert het Grand Café van De Republiek het Koningin Astridpark om tot het gezelligste terras van de stad.
Ook tijdens (H)eerlijk Brugge ben je van harte welkom in de pop-up bar voor een hapje, koffie of iets fris.
12u30 - 14u00
Lunch Flavourite:
Mystery Box Edition
Lien Vandeputte van Réliva, Karen Keygnaert van Cantine Copine, Patrick Devos en Bruno Timperman van BRUUT, allen topchefs uit het Flavourite Bruges netwerk, gaan de uitdaging aan om een lunch te bereiden met ingrediënten uit een Mystery Box.
Deze box werd samengesteld i.s.m. het Brugs Food Lab en zit boordevol biologische, seizoensgebonden en korte keten producten van lokale producenten. Proef tijdens deze unieke beleving het vakmanschap en de culinaire rijkdom van eigen bodem!
€50 p.p. excl. drank
14u30 - 17u30
Stadsafari I:
stadslandbouw rond
de stad
Stap op de fiets en ontdek de smaken van het Brugse ommeland. We houden halt bij pluktuin Lisbona waar je zelf groenten, fruit, kruiden en bloemen kan oogsten. Daarna fietsen we verder richting De Pret die unieke groenten en bijzondere rassen kweekt. Afsluiten doen we in de bloemen- en fruitpluktuin van het Fruitbos in Veldegem waar je een drankje of ijsje kan nuttigen. Ervaar zo hoe lokale voeding vlotjes de weg vindt van grond tot mond!
Vertrek om 14u stipt aan de parking ter hoogte van de Torhoutse Steenweg 258, 8200 Sint-Andries. We fietsen alles samen een 20-tal km heen en terug richting Zedelgem.
GRATIS
14u00 - 16u30
Stadsafari II: stadstuin-ieren in de binnenstad en net erbuiten
Stap op de fiets en verken de smaken van Brugge. Laat je inspireren door de eetbare tuin van WZC Engelendaele waar de Warme Tuiniers van Velt allerlei lekkers kweken. Ontdek het verborgen groen van Stoer Huus en Hof De Jonghe, en trap van daaruit verder richting de idyllische bloemenplukweide van kasteel Innengaard. Ervaar hoe voeding, natuur en ruimte samenkomen!
Vertrek om 14u stipt aan het Astridpark.
GRATIS
18u30 - 20u30
Diner
Het Paradijs
Sabine en Vicky serveren samen met hun team van Het Paradijs een diner (voor-, hoofd en desser) met verse, lokale ingrediënten. Ontdek hun inspirerende, inclusieve verhaal – niet alleen tijdens (H)eerlijk Brugge, maar ook daarna. Bij je diner ontvang je namelijk een waardebon voor een soep met lunch in hun eigen lunchbar!
€ 50 p.p. excl. drank / inclusief waardebon
20u30 - 23u00
Food Café: inspirerende verhalenreeks
Laat je meevoeren door verhalen over professioneel daktuinieren, leer hoe je samen met je buren jullie straat omtovert tot een smakelijke oase en ontdek hoe je je eigen groentjes kan kweken.
Passeren de revue: Kim Leysen (Mme ZsaZsa), Sébastien Declercq (VLOET permafruit), de mensen van Fruitstraten Gent en Adriaan Vermeulen (PAKT Antwerpen). Moderator Sandy Snoeck vult de avond met extra verhalen over enkele Brugs Food Lab leden.
€ 5 p.p. inclusief drankje

Zondag 25 mei
09u00 - 11u00
Ochtendkrieken:
brunch in het park
Start de dag goed met een brunchbuffet of -pakket, samengesteld door leden van het Brugs Food Lab. Schrijf je in/bestel voor vrijdag 23 mei en beleef de smaken van onze streek!
Schuif aan bij het buffet in de mooie setting van het Astridpark:
€ 23 p.p. volwassene / € 12 p.p. kind
Vergeet je picknickdeken, koffietas, bord en bestek niet!
Liever thuis brunchen? Bestel een meeneem-pakket:
€ 20 p.p. volwassene / € 10 p.p. kind
Ophalen op 25/05 tot 11.00 uur in het Astridpark. Breng een eigen mand of draagtas mee, zo verminderen we de afvalberg!
9u00 - 19u00
De Republiek
pop-up bar
Al vanaf 16 mei tovert het Grand Café van De Republiek het Koningin Astridpark om tot het gezelligste terras van de stad.
Ook tijdens (H)eerlijk Brugge ben je van harte welkom in de pop-up bar voor een hapje, koffie of iets fris.
11u00 - 12u00
Klimaatbabbel
rond voeding
Heb je vragen rond voeding en klimaat? Kom dan naar dit openhartig gesprek in kleine kring. We delen zowel de uitdagingen als de positieve ervaringen rond duurzame voeding. Samen leren, inspireren en verbinden.
GRATIS
11u00 - 17u00
Marktplein: maak kennis met de leden van het Brugs Food Lab
Ontdek welke bedrijven en organisaties in Brugge werken rond de Brugse voedselstrategie ‘Brugge Smaakt naar meer’. Breng een bezoek aan hun kraampje en laat je verrassen door Heerlijke Brugse smaken!
Deelnemers marktplein: Boer Bas, Boer Koolmees, Brouwerij Bryggja, Brouwerij Fort Lapin, Canela, De Broodsmid, De Innengaard, De Pret, Dees Koffie, Ecoliving, Forrest Food, Fruitbos, Groene Cirkel, KarmaMarkt, Lekker van hier, Magpies, Marlow Cooking, Otto Waffle Atelier, Oxfam Brugge, Sam Serveert, Skriewer, Stad Brugge: voedselstrategie Brugge Smaakt naar meer/klimaatplan Bruggenaarmorgen/ kringloopkrachten, Velt Brugge, Vives Hogeschool

Workshops op zondag
11u00 - 12u30
Workshop
Moestuin op je balkon
Johan Deblaere van VELT Brugge laat je zien hoe je met de juiste planten, aarde en slim gebruik van zon, wind en schaduw een eetbare mini-tuin creëert op je balkon, terras of vensterbank. Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met een bloemenbak en de vruchtbaarste aarde.
Vergeet je handschoenen niet!
€ 5
12u45 - 14u15
Workshop
Kleine sprietjes, grote kracht
Weinig verse groenten in de buurt, maar toch je maaltijd boosten met gezonde, voedzame ingrediënten? Voedingsdocent Lieve Seyssens laat je kennismaken met kiemen en microgroenten. In deze workshop leer je ze kweken en verwerken in gerechten. Voorzie alvast een plekje thuis, achter een venster in de zon om deze krachtpatsers te laten groeien.
€ 5
14u30 - 16u00
Workshop
Voedselbos op 1m2
Droom je van een eigen voedselbos, maar heb je een kleine stadstuin? Evelyn De Bruecker, auteur van het boek ‘Ontwerp je eigen voedselbostuin’, leert je hoe je zelfs 1m² kan omtoveren tot een weelderig, eetbaar paradijs.
Breng je een plannetje van je tuin, je vragen en ideeën mee en teken samen jouw persoonlijk mini-voedselbos uit!
€ 5
16u15 - 17u45
Workshop
Kombucha uit je tuin
Annelies De Prez (De Pret) en Ellen Vandewalle (Innengaard) nemen je mee in de wereld van kombucha. Leer welke kruiden en groenten je kunt kweken om je fermentatieproces te voeden en om unieke smaken te creëren. Ontdek stap voor stap het brouwproces. Tijdens deze workshop maak je jouw eigen kombucha-creatie. Breng gerust kruiden mee uit je tuin!
Breng een trechter en fles mee om jouw sprankelend resultaat mee te nemen naar huis.
€ 5

Demonstraties op zondag
11u00 / 14u00 / 16u00
Begeleidde marktwandeling
Stadsgids Niels Declercq neemt je mee langs de kraampjes op het marktplein. Bij elke stop volgt er een pitch van de marktkramer over hun wat, hoe en waarom!
€ 2 inclusief drankje
13u30 - 14u30
Winetasting Ruddervoordse wijnen
Al 25 jaar kweekt Philip Vermeulen biogroenten in Baliebrugge, met een focus op tomaten voor topchefs. Vier jaar geleden begon hij kleinschalig met natuurwijn. De eerste flessen Bioserra zijn ondertussen een feit. Proef deze unieke wijn (niet in de handel verkrijgbaar!) en luister naar het mooie verhaal van Philip.
€ 18
11u00 - 17u00: doorlopend
Deelnemers marktplein
De Broodsmid
Stefan Vandaele brengt zijn verhaal over wat brood bij de Broodsmid zo specifiek maakt. Bij elk brood kan Stefan wel een graancombinatie vinden. Is dat graan niet te vinden? Dan zorgt hij dat het geteeld wordt. Ook zijn bloem maalt hij zelf.Karmamarkt
Isabelle Descheemaeker stelt ten toon wat je vandaag allemaal verpakkingsarm of verpakkingsvrij kan kopen. Voor elke uitdaging vindt ze wel een antwoord, en dat doet ze graag uit de doeken.Magpies
Magalie Jooren bakt al jaren taarten, cupcakes en meer. Ze legt je uit wat ze doet opdat iedereen kan meegenieten van haar zoete lekkernijen, ook wie allergieën, intoleranties of bepaalde dieetvoorkeuren heeft.Boer Bas/Groene Cirkel
Wim Moyaert brengt het verhaal van landbouwers uit onze regio en hoe ze niet alleen hun product maar ook hun verhaal kwijt kunnen in zijn winkel ‘Boer Bas’.Sam Serveert
Sam Janssens weet als geen ander de meest onverwachte ingrediënten om te toveren tot eetbaar lekkers. Ontdek haar assortiment en laat je verrassen hoe alles is gemaakt.Lekker van Hier
René De Molder heeft een hart voor lokale ondernemers en legt uit hoe hij ze naar de binnenstad brengt. Ontdek hoe je door de aankoop van lokale pakketten de korte keten ondersteunt.Otto Waffle Atelier
Otto en Katrien brengen de origineelste wafels in de Katelijnestraat! Hoor hoe ze hun specifieke vorm krijgen, op welke manier ze meedenken met de seizoenen en waarom wafels ook goed kunnen zijn voor het klimaat.Bryggja Brewery
Deze brouwers vol passie gebruiken alleen Belgische hop, geen extracten, geen smaak- noch schuimversterkers. Ze hebben een breed assortiment aan lokale bieren en zelfs een wreed axident! Ze vertellen hun verhaal in geuren en kleuren.Canela
Intolerantie? Geen probleem. Liever biologisch? Geen probleem. Verpakkingen beu? Geen probleem. Zelfs de bloem van Hannelore komt uit de buurt. Proef en luister naar Hannelore haar patisserie-verhaal!Brouwerij Fort Lapin
Samenwerken met een lokale hoppeboer én enkel de beste ingrediënten gebruiken, dat is het motto van deze brouwerij. Kristof laat je proeven en vertelt je alles over zijn bieren, hier in Brugge gebrouwen!Ecoliving
Peter heeft een hart voor alles wat ecologie uitstraalt. In de Langestraat heeft hij een ontmoetingsplaats voor gelijkgezinden die hij maar al te graag deelt. Hij vertelt je er graag meer over.
Boer Koolmees
Jens Mouton heeft een wondermooie bioboerderij die hij agro-ecologisch installeerde. Daarnaast bundelt hij het aanbod van collega bioboeren en levert aan horeca en meer. Davy Delnat vertelt er over in geuren en kleuren en heeft zelf ook een mooi restverwerkend, goed gekruid, verhaal.
De Innengaard
Een pluktuin, een boomgaard, een kombucha-brouwerij, en dat allemaal op een kasteeldomein hier in Brugge? Inderdaad! Ellen vertelt je er alles over. Ook over haar plannen voor een nieuwe moestuin …Dees Koffie
Koffiebranderij én koffiezaak, allebei in Brugge. Wilco heeft een passie voor koffie. De boer krijgt zijn/haar eerlijk deel van de prijs, en de koffies worden enkel met plantaardige melk opgewerkt. Waarom? Dat hoor je en proef je bij hem zelf.Fruitbos
Je leest het juist, een bos vol fruit! Normaal pas open vanaf juni, maar proef nu al in primeur van de oogst van Ibe en luister naar zijn mooie verhaal.De Pret
Variëteiten die nauwelijks te vinden zijn in de winkel, smaken, rassen, vormen, kleuren die je nauwelijks tegenkomt. Allemaal net buiten de stad gekweekt. Annelies geeft je vol passie mee wat haar visie is op duurzame landbouw.Forrest Food
Voeding is de basis voor groei, ontwikkeling, gezondheid en zo veel meer. Lies heeft een bijzondere visie op hoe we onze kinderen een betere relatie kunnen geven met voeding. Benieuwd? Luister dan zeker naar haar verhaal.Marlow Cooking
Marlow is een verzameling voor alles wat met lekker eten, gezellig samen zijn en nieuwe dingen ontdekken te maken heeft. Emma is een globetrotter waardoor ze niet kiest voor alledaagse gerechten maar voor wereldkeuken met extra veel groentjes, verse kruiden en geurige specerijen. Daarnaast is Emma ook lesgever voedselverspilling bij VLACO.Oxfam Brugge
Oxfam-Wereldwinkel Brugge is een dynamische beweging van een honderdtal vrijwilligers. Via een educatief aanbod, acties en activiteiten vestigen ze de aandacht op wanverhoudingen in de wereldhandel en hoopvolle alternatieven.Stad Brugge
Ontdek alles over de voedselstrategie ‘Brugge smaakt naar meer’, het klimaatplan Brugge naar morgen en wat jij kan doen om lekker, duurzaam en gezond te eten voor mens én planeet. Doe mee aan de wedstrijd en maak kans op fijne prijzen! De kringloopkrachten tonen je hoe je zelf thuis kan composteren en zo je tuin klimaatrobuuster maakt.GRATIS

Kinderactiviteiten op zondag
Skriewer
Handen uit de mouwen! De kids maken in deze workshops hun eigen moestuinbakje. Zaadjes en aarde kan je vinden op het Marktplein!Oxfam Brugge- fairtrade spel
Draai aan het rad en krijg een faire opdracht. Weet jij welke prijs de cacao-landbouwer krijgt per verkochtte chocoladereep?Korte Keten Speleobox
Baan je weg door de West-Vlaamse korte keten producten in de speleobox van 100% West-Vlaams! Hoe snel vind jij de weg naar buiten?Stad Brugge/Kringloopkrachten
Zaai samen een moestuinplantje in een zelfgemaakt potje (van 11u–12u & 14u–15u).GRATIS
