
SPOON
De Bruggeling vooraan plaatsen in de transformatie van ons voedselsysteem.
Foto door Femke Den Hollander op Heerlijk Brugge 2023
Januari 2025
Dit nieuwe EU-gefinancierde project SPOON betrekt burgers en beleidsmakers, bij de transformatie van Brugge’s voedselsysteem voor een duurzame toekomst.
Het SPOON project (Food Systems in Transition - Participatory, Open Citizen Research for Sustainable Nutrition) wil de manier waarop we voedsel verbouwen, distribueren en consumeren heroverwegen door de lokale realiteit en dagelijkse leefgewoonten van mensen centraal te stellen bij deze transformatie door middel van burgerwetenschap.
Voedselsystemen zijn op dit moment verantwoordelijk voor 37% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en dit percentage kan nog aanzienlijk stijgen als er geen dringende veranderingen worden doorgevoerd. Tegelijkertijd worden miljoenen mensen geconfronteerd met voedselonzekerheid, omdat ze geen toegang hebben tot voedzaam voedsel, ondanks de overvloed in sommige regio's.
SPOON probeert deze uitdagingen aan te pakken door gebruik te maken van burgerwetenschap om gemeenschappen in staat te stellen kennis te genereren en samenwerking te bevorderen voor een meer inclusief en duurzaam voedselsysteem. Europeanen zullen actief deelnemen aan het onderzoeksproces en voedsel gerelateerde gegevens verzamelen, analyseren en interpreteren. Om deze doelen te bereiken zal het project Citizen Science Labs (CSL's) en Behaviour Change Interventions (BCI's) implementeren in zes Europese regio's - Duitsland, Griekenland, Italië, België, Spanje en Slovenië - en innovatieve en GDPR-compliant digitale oplossingen ontwikkelen, waaronder een multimedia vragenlijstgenerator en een portemonnee voor persoonlijke gegevens.
Door burgers en besluitvormers op het gebied van voedsel (beleidsmakers, de industrie, maatschappelijke organisaties, de academische wereld en andere praktijkmensen) samen te brengen, zal SPOON kritieke kwesties onderzoeken zoals het verminderen van voedselverspilling, de voedselomgeving en de invloed daarvan op onze voedselkeuzes, het verbeteren van de voedselzekerheid voor kwetsbare gemeenschappen en het vergroten van de transparantie in voedselvoorzieningsketens.
“SPOON introduceert een baanbrekende aanpak om de uitdagingen van het voedselsysteem aan te pakken door burgers te voorzien van de tools en platforms die nodig zijn om zinvolle veranderingen teweeg te brengen en rechtstreeks samen te werken met besluitvormers op het gebied van voedsel,” legt Arlind uit, projectmanager bij het Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production (CSCP) en coördinator van het SPOON project. “Het project is erop gericht om besluitvormers uit te rusten met datagestuurde inzichten, waardoor oplossingen kunnen worden ontwikkeld die de weg vrijmaken voor een toekomst waarin gezond en duurzaam voedsel voor iedereen toegankelijk is”.
In de komende vier jaar zullen de 16 Europese partners, gecoördineerd door CSCP, samenwerken om de projectactiviteiten uit te voeren, de voorgestelde oplossingen te leveren en daarnaast richtlijnen, trainingsprogramma's en beleidsaanbevelingen te ontwikkelen om succesvolle benaderingen in heel Europa te inspireren en te kopiëren.
SPOON nodigt burgers, beleidsmakers, de industrie, de academische wereld, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen uit om deel te nemen aan deze collectieve reis naar een eerlijkere en veerkrachtige voedseltoekomst voor iedereen.
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met info@spoonproject.eu of coordinator@spoonproject.eu.
Voor meer informatie over het project van de Vlaamse partners; ILVO & Brugs Food Lab, neem contact op met carla.mingolla@ilvo.vlaanderen.be of thibault@republiekbrugge.be.
-
This project was funded by the European Union’s Horizon Europe research and innovation program under Grant Agreement No. 101182299.
-
Collaborating Centre On Sustainable Consumption and Production GGMBH (DE),
Coordinator PNO Innovation SL (ES),
Het Instituut Voor Landbouw En Visserijonderzoek (BE),
AIT Austrian Institute Of Technology GMBH (AT),
Science For Change, SL (ES),
Incommon – Innovative Communities Onwards (EL),
ITC – Inovacijsko Tehnološki Grozd Murska Sobota (SI),
Hot or Cool Institute (DE),
Hochschule Für Bildende Künste Braunschweig (DE),
Fundación de la Comunitat Valenciana para la Promoción Estratégica, el Desarrollo y la Innovación Urbana (ES),
Jibe Company (NL),
Fondazione ICONS (IT),
Comune di Torino (IT),
Rete delle Case del Quartiere ETS (IT),
Brug(es) Food Lab (BE),
Municipality – Dimos Thessalonikis (EL)
-
Start in december 2024, einde in december 2028