Brugge Veggie hoofdstad 2025
In dit kader speelt de jaarlijkse Veggie Challenge, een initiatief van ProVeg, een belangrijke rol. De challenge daagt burgers, steden en onderwijsinstellingen uit om in de maand maart een stapje verder te zetten in hun plantaardige eetpatroon. Brugge was in maart 2025 de trotse winnaar van de titel Veggie Hoofdstad van het Land
Tijdens de Veggie Challenge worden de deelnemers uitgedaagd om plantaardig te eten en hun maaltijden te registreren in de Veggie Challenge-app.
De winnaar van de Veggie Challenge wordt bepaald op basis van het aantal deelnemers, geregistreerde plantaardige maaltijden, de betrokkenheid van het stadsbestuur en het aantal georganiseerde plantaardige activiteiten.
In 2025 behaalde Brugge de hoogste score, wat de stad de titel Veggie Hoofdstad opleverde.
Brugs Food Lab zet zich in voor plantaardige, duurzame voeding
Het Brugs Food Lab en zijn leden zetten zich al jaren in voor het bevorderen van plantaardige en duurzame voeding. Dit sluit perfect aan bij de bredere doelstellingen van de Brugse Voedselstrategie, die streeft naar een gezondere en duurzamere voedselomgeving voor de stad en haar inwoners. Vanuit deze visie organiseren de leden van het Brugs Food Lab gedurende het jaar talloze activiteiten die Bruggelingen inspireren om meer plantaardig te eten. Dit gebeurt niet alleen via workshops, maar ook door middel van het delen van kennis, recepten en lokale initiatieven.
Lees hier het verhaal van Hotel Malleberg
Hotel Malleberg wilt niet alleen een plek zijn om te overnachten, maar ook een ruimte waar mensen geïnspireerd raken door een duurzame, bewuste levensstijl. We hosten dus workshops om gasten en locals samen te brengen rond thema’s zoals plantaardig koken, mindfulness en duurzaamheid.
Sommige gasten komen sceptisch binnen, met het idee dat vegan eten ‘saai’ of ‘beperkt’ is, maar zijn vaak verrast door de smaak en creativiteit. Een aangename verrassing is dat zelfs fijnproevers vaak vertrekken met nieuwe ideeën of gerechten en een andere kijk op plantaardig eten.
Ooit proefde een koppel onze ‘tonijnsalade’ en was het overtuigd dat het echte tonijn was. Toen we hen vertelden dat het een plantaardige variant op basis van erwten eiwitten was, konden ze het niet geloven! Ze hadden ons hotel geboekt op basis van onze centrale ligging; en hadden niet gezien dat ons aanbod volledig vegan was. Anders hadden ze dit nooit geboekt. Uiteindelijk waren ze zo enthousiast dat ze zeker nog eens terugkomen.
We hopen dat gasten niet alleen ontspannen en opgeladen vertrekken, maar ook ontdekken hoe toegankelijk en verrijkend een vegan levensstijl kan zijn. Of het nu een nieuw gerecht, een duurzaam inzicht of een frisse blik op hospitality is, we willen dat ze geïnspireerd naar huis gaan.
De leden van het Brugs Food Lab bieden je het volgende aan…
-
Cursus: Veggie of plantaardig for kids
Lies Forrest van Forrest Food leert je praktische tools en inzichten in wat een kind nodig heeft om voedzaam vegetarisch of plantaardig te eten. Geen stress, geen onzekerheden!
-
Wekelijkse Karmabox
Even inspiratieloos? Zin in vegetarisch, maar geen idee wat? Bij de de Karmamarkt kan je wekelijks je Karmabox ophalen met recept en al de nodige ingrediënten! Bio, verpakkingsvrij en lokaal.
Je krijgt er een Magpies-dessertje bij!
-
1 maart, 15u00: Sweet tea @ Magpies
Een zoete middag die helemaal verantwoord is! Sweet tea & more bij Magpies.
-
5 maart, 18u30: Vegan kaas @ Malleberg!
Altijd al je eigen vegan kaas willen maken?
Mammie Granola neemt haar plaats in het Vegan Hotel Malleberg om er op basis van noten en andere ingrediënten je eigen kaas te maken!
-
12 maart, 18u30: Wat weet jij over je lunch?
Lekker tafelen met gelijkgezinden en bijleren over wat je aan het eten bent, volledig plantaardig! Reserveer snel!
-
14 maart, 11u00 tot 18u00: Veggiemarkt bij Boer Bas
Eetbare planten, proevertjes, demo’s, … van en over plantaardige producten! Duurzaam, lokaal, ecologisch en fair.
Sabine Martens, Sam Serveert, Kopje Zwam, Canela en De Groene Cirkel zijn alvast present!
-
15 maart, 14u00: Lekker gesmeerd, plantaardige spreads
Experte Lieve duikt in de kunst van het maken van lekkere spreads en stelt het nieuwe Velt boek voor ‘Gewoon Plantaardig’.
-
19 maart, 15u00: DEMO Gezond snoepen? Dat kan toch niet!
Demo 'Gezonde gummibeertjes maken’
Achteraf kan je een DIY gummibeertjes kit meenemen om zonder schuldgevoel, in een handomdraai gummibeertjes te toveren die je nergens anders vindt! -
30 maart, 11u00: Veggiechallenge by Karmamarkt x Amigas
Elke laatste zondag serveren de dames van Karmamarkt en Amigas een lunch. Voor maart is die natuurlijk plantaardig!
